Panduan wajib ada sebagai peminat arnab

Wednesday, January 11, 2012

Sedia menjawab persoalan tentang ARNAB

Salam,

Anda mempunyai banyak persoalan tentang arnab kesayangan anda..pihak Arnabku bersedia untuk menjawab segala persoalan anda . Sebab kebanyakkan visitor yang singgah ke blog ini yang bertanyakan bermacam-macam soalan. ada yang email..so arnabku nak bahagikan ketegori beberapa soalan yang fames
1. Arnab mengandung
2. Makanan arnab
3. Penyakit arnab
4. Cara mengawan

Jika anda ada persoalan, boleh tinggalkan komen untuk saya menjawabnya. selagi persoalan itu boleh dijawab..arnabku manja akan cuba menjawabnya :)
Kalau suka dengan cadangan ni, bolehlah share dengan kawan-kawan lain ye

96 comments:

  1. macama mana nak tau arnab tu mengandung ke tak????

    ReplyDelete
  2. n lagi 1, macam mana pla nak tau kot2 kandungan tu gugur ke tak ke..pasal arnab sa ni ashik cabut bulu dia ja..pastu xlama tu nmpk kurus sgt n xpla beranak2 g..

    ReplyDelete
  3. kalau kes ke-2 tu dikenali sebagai bunting palsu.so saudari kena catatkan bila arnab tersebut mengawan, dan kebiasaannya, ia akan beranak pada hari ke-28 selepas mengawan. bila saudari tahu tarikh mengawan, so boleh la bajet2 bila arnab tu akan beranak

    ReplyDelete
  4. Nak bg arnab mengandung makan apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bg je makanan pallet arnab mcm biasa

      Delete
  5. boleh ke arnab betina mengawan ketika mengandung..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jika arnab betina mengandung, pastikan arnab betina tersebut di asingkan dari arnab jantan

      Delete
  6. ada ada 2 soalan.
    1. sa nak tau macam mana nak jaga anak arnab yang baru lahir..sa risau juga nak ganggu arnab sa n ank2 dia..takut nnt kena makan pula anak2 arnab tu..
    2. kenapa yaa lepas beranak jer,arnab sa ni lompat sana sini tak henti2..tak tau la knp..takut pula nak kacau kot2 anak arnab pula jd mangsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Arnab yang baru lahir tak perlu jaga, ibunya akan jaga. cuma pastikan anak arnab tu berada di dalam bakul, kalau terkeluar, masukkan ke dalam bakul, pastikan tgk tu sarung dengan plastik

      2. lepas beranak, jgn selalu jenguk ibu arnab tersebut, biarkan sahaja. jenguk masa nak beri makan je

      Delete
  7. Salam saya nak buat pertanyaan,Rabbit saya baru beranak magrib tadi,before ni dia ada beranak jugak . 8 ekor tapi semuanya mati,kena makan semut maybe. ni yang baru beranak ni 4 ekor. so apa yang patut saya buat, saya asingkan yang jantan dengan ibunya.saya juga asingkan baby dengan ibunya sbb takut ibu dia makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau asingkan baby dengan ibunya nanti mcm mana nk susu? kelahiran 1-2 hari penting untuk anak2 mendapat susu yg mencukupi, sebaiknya biarkan ia bersama ibunya...

      Delete
  8. salam :), saya baru saja beli rabbit smlm so that's mean baru sehari die tggl dgn sy.. lepas tu ptg tadi saya bawa dia pergi taman, mula-mula tu dia berlari kesana- kesini lepas tu die pergi tempat teduh then tidor kat situ... sy pelik adkah die sakit? bila sya bawak dia keluar dr tmpt teduh dan letakkan die semula di tempat lapang utk die bermain dia akan pergi semula ke tempat teduh tadi... sy risau dia sakit... lepas tu sy bawk dia balik rumah, letak dia dalam sangkar lepas tu beberapa minit sy tinggalkan dia kejap , sy tgk dkt leher dia mcm lembab tapi tak la lambat sngt cuma nampaklah bulu dia mcm bersambung bila sy sentuh situ bau dia mcm air kencing tapi kat bahagian punggung dia tak basah pula... kenapa ya? sya pelik sgt2 say baru je bela rabbit ni jadi tak berapa tahu menahu about this lovely creature... please help me :)tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahu tak arnab yg dibeli tu jenis ape?? kadang2 anak arnab yg tak biasa keluar sangkar akan cepat penat jika berlari2..pastu biasalah arnab akan duduk berehat..melalui penerangan cik ni rasanya arnab tu tidak ada tanda2 sakit yg teruk..berkenaan bulu tu, mungkin area tempat permainan tu basah, atau masa minum tu bahagian bawah mulut tu terkena air

      Delete
  9. Salm..sy nak tanya.kenapa.kalau arnab bunting xleh tinggal dgn arnab.jantan

    Tq

    ReplyDelete
  10. salam nape arnab beranak selang masa antara baby lama.contohda beranak sekor.esoknye lgik sekor..tp sblmnya mati.bt pengetahuan cik..tk smpi sebuln dia beranak sbb dia bru beranak 2 ekor tp semuamati jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. arnab cik tu first time ke beranak? kalau first time memang mcm tu kadang2...

      Delete
  11. salam... saya nak tanya 1 soalan... kenapa arnab betina saya asik cabut bulu arnab jantan saya???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau yg ni saya tak berapa arif sgt..sbb takde pengalaman lagi :)

      Delete
    2. Saya punya arnab pun mcm tu.. Mula2 arnab jantan cabut bulu arnab betina sampai gondol.. Then tak lama lepas tu arnab betina saya cabut bulu arnab jantan saya pula.. Sedih

      Delete
  12. salam... saya nk tanye sket.. arnab saya baka teddy bear berusia sebulan 3 mggu.. baru2 nie telinga arnab saya sblh kanan jatuh t'kulai spt baka ear lop.. tp ketika saya membeli nye.. dgn pasti tuan arnab itu m'ngatakan arnab saya dr baka teddy bear.. cuma baru2 ini saja telinga nyer jatuh.. ada sebarang mslh ke? dan telinga dia akan tros jtuh spt itu shingga dewasa? saya sgt rsau.. tolg bri pndapat encik ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..utk arnab baka import ni susah nak dpt baka original..biasanya ia telah dikacukkan dengan arnab lain...kecuali kalau cik beli import dari luar negara..kalau beli kat malaysia biasanya dah dikacukkan..telinga jatuh tidak ada membawa sebarang masalah kepada arnab

      Delete
    2. Sy punya arnab pun pernah jugak jatuh.. ingt nak bawak pegi vet tpi mak tak kasi.. tlinga arnab tu jatuh maybe sbb trmasuk air.. sbb sblum tu arnab sy kne serang dengan semut.. habis satu bdn kne gigit.. sy cucur bdn arnab ngn air.. lpas tu tlinga dia jatuh sebelah.. skrg dah okeyy dah.. tak bawak pegi vet pun.. :-)

      Delete
  13. Salam En. Ismail, bulan lepas saya ada beli sepasang arnab dr Sepanggar..masalahnya skg saya bawa balik arnab tue ke kunak.skg saya susah mo cari makanan ( pellet) di Kunak sbb tiada petshop.klu di KK mana saya boleh dapat pellet dlm kuantiti yang byk lg murah.Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau di KK saya biasa beli di kedai petshop dekat kingfisher, dan Asia City

      Delete
  14. salam..bila anak arnab boleh mula berjalan, sekarang dah 2 minggu tapi tgk macam tak boleh berjalan, risau takut ada masalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya 3minggu baru arnab aktif...dan 1bulan dah boleh mkn pallet..

      Delete
  15. si ibu tu x nak dtg kat baby dia macam mane ye?

    ReplyDelete
  16. as salam

    1. nak tanya kenapa arnab kambus lubang yang dia korek...

    2. selain susu ibu dia anak arnab nak bg makan apa....

    3. nak bagi makan apa bg susu mak dia banyak

    TQ

    ReplyDelete
  17. bagus. berapa lama ekk jangka hayat rabbit ni.
    saya baru start bela thn ni..dlm proses nk blaja

    ReplyDelete
  18. kalaw arnab saya baru lahir, then mak dye mati, nak buat mcm mne??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole bg arnab tu minum susu kambing kot..

      Delete
    2. bagi air rebusan beras guna picagari(syringe)

      Delete
  19. plz reply cepat sikit.... saya takot anak arnab saya mati!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  20. ni nk tanye baby arnab ni mcm sakit.die mcm x larat.pastu aq pun bagi dia minum susu tapi dia mcm x nk minum

    ReplyDelete
  21. Assalam..
    Arnab sya baru ja beranak pg td, lahir 4ekor, 2 ekor mati.Silap saya x peka bila arnab tu nk beranak. Sya xsediakan sarang utk dia beranak, jd dia beranak ats lantai ja. Bila sya prasan, saya angkat bby masukdlm bekas n letak carikkan kertas. Lps tu saya sapu tangan saya pada hidung si ibu, tapi si ibu buat xtau ja kat anak dia. Tak pa ka sya biarkn sja pd ibu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita kena dukung ibu arnab dan susukan anak arnab, lepas sebulan baru lepas kepada ibunya. Ibu muda tak biasa

      Delete
  22. nak tanya...saya ada sepasang arnab macam mana nak elakkan dari ular kerana rumah saya dekat dengan hutan
    mak saya kata nak biar jer lepas,cuma sekat sikit.sebelum ni letak dalam sangkar tapi sangkar dia dah berkarat.

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum. Bulu ibu arnab yang dia tanggal waktu beranak bila kita boleh buang eh? Hari ke berapa selepas kelahiran? Tq! :)

    ReplyDelete
  24. mna nak carik pallets murah utk bunny di area kk ne ya? selalunya di pasaran jual Rm 15/kg and tuh dh supply utk seminggu sahaja.. sy google kt Semenanjung buleh dpt RM3 per kg.. tp yg sy jumpa mmg mahal! bunny dah berumur 6 bulan :D

    ReplyDelete
  25. saya mahu beli arnab baka new zealand white. di mana tempat beli ya ? saya berada di kota kinabalu. tq

    ReplyDelete
  26. arnab saya betina dan jantan. tinggal dlm sangkar yg sama. masalah saya , saya tak tahu arnab saya tu sdg bunting @ tidak. cuma yg saya lihat skrg arnab betina saya skrg menjadi garang. anak anak arnab yg saya bela semua jadi mangsa . samada di kejar @ nak di cabut bulunya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedang mengandung. Kalau dia rasa jantan tu ancaman, memang dia akan bunuh anak dia sendiri

      Delete
  27. dah tak larat jawab soalan yea....

    ReplyDelete
  28. arnab sya tlinge di patah lah...ape sye prlu buat ??
    mohon jwb dngn segera.....

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum . Hello , saya nak tanya neyh , arnab jantan saya selalu nampak lemah , then kalau baring , mesti kepala dy jatuh kat bawah , tak mcm arnab betina saya , aktif ja , kalau baring pun , kepala tak lekat kat lantai .Then satu hari , saya nmpk dekat bahagian punggung dy ad bonjolan besar wrna merah , bentuk dy panjang2 skit , then saya pergi check benda ap tu , tengok2 mcm ad bekas luka yg panjang sangat , its look like mcm kene hiris pisau dengan dalam , but kene buka sikit luka tu baru boleh nampak , and its very smelly if open it . Saya takut sangat tengok arnab saya tu , well , its my first time bela arnab . Boleh bgtai ap masalah arnab sy tak . Encik boleh reply msg sy kat whatsapp sy . 0138994542 Btw , thankyouu again and i hope you can reply my msg as soon as possible . Assalamualaikum .

    ReplyDelete
  30. Ibu rabbit dah tak ada susu.. anak rabbit dah 1 bulan dan saya beri diet yg cukup..pellet serta hay..perlukah saya berikan susu alternatif sehingga baby mencecah 2 bulan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada susu. Bawa pergi veterinar suntik penggalak susu. Rm5 je

      Delete
  31. hello,maw tnya,knpa arnab betina tu asyik gigit bulu arnab jntan yea?ksian arnab jantan sy,arnab betina gigit bulu jntan,n jantan 2 hnya diamkn diri saja,knpa ya?tlong share skit?

    ReplyDelete
  32. kenapa arnab saya tak mengawan lagi penat tunggu o.O

    arnab ni dah lima bulan lebih

    ReplyDelete
  33. Arnab sy baru beranak. First time dulu semua mati dimkn si jantan. Yg second time ni sy smpt selmtkn. Sy ambil ank & ibunya asingkn di jntan.
    Tp sejak ptg td dia buat tak tau je kt ank dia. Bila ank dia dtg diperutnya dia mrh & lari ke tmpt lain.
    Dia xtau ke dia beranak ye?
    Lagi 1, mcmane sy perlu sediakn tmpt ank2nya tido? Perlu ltk dlm box spy asing dr ibunya @ biarkn je 1sangkr dgn ibunya tanpa box khas? Ibu dia jln sana sini, lompat2, sy tgk pijak2 ank dia. Dia xnmpk ke?
    1lg, nk bg susu ank dia mcmane? Sbb ibu dia xreti dduk diam pn. Bila ank dia dtg je die bngn pi tmpt lain. Org kata nnti ibu dia akn bg juga ank2 die meyusu bila tiada org tgk sbb arnab ni pmalu. Betul ke?

    ReplyDelete
  34. Kalau baby arnab cabut bulu mak dy , ap mksud dy eh ? Lagi satu , kalau mengawan mm jantan tu cabut bulu betina tu ke?

    ReplyDelete
  35. Kenapa rbt jantan sy mengawan dgn rbt jantan sy lagi stu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu bukan mengawan, itu gaduh, dia nak halau rabbit yang sekor lagi tu. Macam gomoi

      Delete
  36. Assalam sy ita, nak tya, kenapa anak arnab saya x nak mnum susu ibunya? Ibu arnab da msuk byk kali ke dlm bakul tp anak2 buat x tahu saja,.. n satu lg anak2 arnab tu ade yg cirit birit smpai mati sekor... ade pape ke yg brlaku pd mak arnab tu sehingga effect pd anak nya?

    ReplyDelete
  37. Macam mana nak tahu arnab tuh nak terkencing or berak ?

    ReplyDelete
  38. Assalam.. Arnab sy bru beranak semlm 2 ekor.hari esoknya tgl sekorr tp anak tu cm tersekat di kemaluan ibunya..
    Pada esok tu si ibu mati bersama dgn anak dy (anak da kuar da)..adakah si ibu tu mati sbb komplikasi semasa bersalin?
    #semua 3 ekor anak dy cm xckup bln..(1st time bunting)
    #arnab sy bru lpas mengawan 3 mgu sebelum tu..
    #da asing dgn arnab jantan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini terlebih beri makanan protein semasa mengandung. Anak besar sangat, ibu susah teran

      Delete
  39. Assalam.. Arnab sy bru beranak semlm 2 ekor.hari esoknya tgl sekorr tp anak tu cm tersekat di kemaluan ibunya..
    Pada esok tu si ibu mati bersama dgn anak dy (anak da kuar da)..adakah si ibu tu mati sbb komplikasi semasa bersalin?
    #semua 3 ekor anak dy cm xckup bln..(1st time bunting)
    #arnab sy bru lpas mengawan 3 mgu sebelum tu..
    #da asing dgn arnab jantan

    ReplyDelete
  40. Assalam..knp rabbit sy krng mnum air

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi veterinar,ambil vitamin air bancuhkan dgn air masak. Beri setiap malam.

      Delete
  41. Salam, bole ke mndikn arnab??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..tapi jangan banyak2. biasanya x perlu mandi pun. jaga kebersihan kandang dah cukup. nanti dia pandai bersihkan diri sendiri..

      Delete
  42. Saya nk tanya.arnab saya ad 3 beradik 2 jantan 1 betina...saya letak 1 kandang...dah lama dh...tpi x bunting jgk...biasanya arnab jantan yg kejar betina tpi..saya punya..betina kejar jantan...mohon penjelasan..dan..cara utk arnab itu bunting...tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tahu itu adk beradik dia. Beli arnab lain dan buntingkan mereka

      Delete
  43. saya nak tanya apa kelebihan arnab jenis lion hear

    ReplyDelete
  44. Berapa lama nk tnggu anak arnab salin sarung

    ReplyDelete
  45. Berapa lama nk tnggu anak arnab salin sarung

    ReplyDelete
  46. Hi arnab mmg beranak sikit jer ke? Arnab saya beranak 2 ekor jer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mumgkin jantan dia kecik sikit atau betina tu agresif semasa mengawan. Jadi tak lama proses tu

      Delete
  47. Assalam nak tanya arnab sy da 3x branak tp mati trus..ada yg mati dlm perut.. knp yaa?? Arnab sy yg len branak ok jer slmt jer ank dia..

    ReplyDelete
  48. Assalam nak tanya arnab sy da 3x branak tp mati trus..ada yg mati dlm perut.. knp yaa?? Arnab sy yg len branak ok jer slmt jer ank dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ada pergi cucuk kot seperti kurap. Tu sbb boleh mati

      Delete
  49. Asslm sy nk tnye, knapa admin biarkan smua org tu tertanya2... �� kesian pun ada juga.. hmm

    ReplyDelete
  50. kenapa arnab sy selalu cakar & gigit sangkar seperti nak keluar..sedangkan setiap hari sy akn lepaskan dy dlm setgh jam..mmg arnab tu xbiasa duduk dlm sangkar k?baka netherland

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dia nk kawan..saya jgk da mcm tu..suka sgt gigit2 sangkar nk kuar..tp bila dh bagi kawan betina..terus duduk diam ajer...haha

      Delete
  51. Knp rbt betina serang rbt jntn? Smpai luka kt kepala n selaput mta trkeluar. Then sy tgk rbt betina mcm geget je si jntn tuh. Kesian tgk jntn tuh. Nk belai rbt betina tu pn mcm nk geget je. dia ada bnyi mcm berderam je. Knp ea. Please jelaskan. Sy rsau psl diorg.

    ReplyDelete
  52. Knp rbt betina serang rbt jntn? Smpai luka kt kepala n selaput mta trkeluar. Then sy tgk rbt betina mcm geget je si jntn tuh. Kesian tgk jntn tuh. Nk belai rbt betina tu pn mcm nk geget je. dia ada bnyi mcm berderam je. Knp ea. Please jelaskan. Sy rsau psl diorg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok kadang2 klu arnb bertina serang jntn,arnb bertina tu dlm keadaan bunting..so kna asing kan lah..

      Delete
    2. ok klu arnab berina serang arnab jntan,makna nyaa arnab brtina dlm keadaan bunting..so kna asing kan lah..

      Delete
  53. as salam...arnab sy teddy bear bru beli..mula2 beli manja tp lepas 2,3 hari mcm takut bila nk pegang lari menyorok bwah sofa...kenape jd cm 2 ea?

    ReplyDelete
  54. as salam...arnab sy teddy bear bru beli..mula2 beli manja tp lepas 2,3 hari mcm takut bila nk pegang lari menyorok bwah sofa...kenape jd cm 2 ea?

    ReplyDelete
  55. ok bgi yg teddy bear..teddy bear kadang2 sifat dia mmg mcm tu,dia pantas lari klu kita nak pegg dia

    ReplyDelete
  56. Slm nk tanyer arnab sy baka dutch dn sya bru beli stu lgi baka sama mknanyer ade arnab baharu dn arnab lame. Tpi si arnab lame nie selalu menghidu arnab baru dn gigit dia smpai dia lari. Knaper arnab lame tuu slalu gigit dia??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan stu lagu baharu tu kecik berbanding yg lamr so risau jugak sbb ego dia. Mklumlah senior

      Delete
  57. Nak tanya tdi arnab saya terlepas so saya kejar dia lpstu dia ttibe berhenti and then saya terpijak tangan depan dia . When saya dpt dia saya tgok tangan kanan dia mcm lemah berbanding tangan kiri yang tegak tpi bila lari dia punya tangan kananboleh berfungsi mcm biasa. Adakah tangan dia patah or dia sakit sekejap je ? Tolong reply .

    ReplyDelete
  58. hi sy nak tnye kenape ye arnab sy suka berak dalam bekas makan dgan minum die, dah ikat tinggi pon die still panjat nak berak dalam tu. then kenape ye kaki dgan tgan die macam kulit kering, kulit menggelupas pastu bulu die takde sikit

    ReplyDelete
  59. Kenapa kepala arnab betina saya senget?walhal masa saya beli dulu x de pon

    ReplyDelete

There was an error in this gadget